Fragmentteja tuntemattoman ääreltä

Helsinki | Galleria Forum Box

Dave Bergin, Juhani Koivumäen, Joakim Puseniuksen ja Paula Sarasteen ryhmänäyttely Fragmentteja tuntemattoman ääreltä tutkii ymmärryksen rajamaata: toisia olemisen tiloja, meditaation transendenttia, futurismin yksinäisyyttä ja absurdia pelkoa. Sen lähtökohtana on ajatus käsittämättömän äärellä olemisesta.

Näyttelyssä on esillä neljä vuosina 2019–2021 valmistunutta elokuvaa ja mediataideteosta. Teokset lähestyvät tuntematonta, vierasta ja mahdotonta eri näkökulmista. Ne muodostavat kokonaisuuden, joka vie katsojan unenomaiselle matkalle. Pimennetystä näyttelytilasta avautuu narratiiveja uusiin tiloihin ja aikoihin. Näyttelyn teokset ovat videoita, yksi- ja monikanavaisia installaatioita.

Näyttelyä kuvaa hyvin arkinen unenjälkeinen tila, jossa jäljellä yöllisestä on vain voimakas tunne vailla mieltä. Mitä nämä kuvat ovat ja mistä ne tulevat, ei niinkään ole merkityksellistä. Tärkeämpää on, mitä ne meissä tekevät, minne ne meitä vievät ja millä tavalla nuo kuvat jäävät kokemuksiksi, osaksi meitä. Taiteilijat jakavat vahvan intuition siitä, että tuntemattoman ja absurdin aihealueeseen on kiinnostavaa syventyä juuri elokuvan ja liikkuvan kuvan avulla. Teokset lähestyvät liikkuvaa kuvaa säännöistä ja konventioista irrallisena, oudon ja uuden kohtaamisen tapahtumana.

Teosten taustalla on ajatus tarinoiden läpitunkemasta menneisyydestä viitoittamassa absurdeja, epäselviä ja ristriitaisia tapahtumasarjoja. Eeppis-historialliset syyt (miten tähän on tultu) ja kosmiset seuraukset (mitä toiminnasta seuraa) jäävät tarinoidemme ulkopuolelle. Suurten kertomusten aikakauden jälkeen käsillä on katkelmia, fragmentteja ihmistä suuremmista tapahtumista, joiden syitä ja lopputulemia ei tiedetä ja joita kaikkien mahdollisten tarinoiden avaruus voi vain viitoittaa. Tarinat ovat aina liian isoja käsittää kokonaisuudessaan. Mitä lopulta jää jäljelle, on ihminen oman hahmotuskykynsä kanssa rajallisena kohtaamassa absurdina näyttäytyvä liian suuri maailma. Tavoitteena on lähestyä liikkuvaa kuvaa ennakkoluulottomasti ja itsessään arvokkaana, laskelmoinnin ulkopuolella toimivana mediana.

Berg, Koivumäki, Pusenius ja Saraste ovat valmistuneet Kuvataideakatemiasta vuosina 2008–2016 ja he toimivat kuvataiteilijoina Suomessa. Heidän teoksiaan on ollut esillä yksityis- ja ryhmänäyttelyissä sekä screeningeissä Suomessa ja kansainvälisesti. Tekijoinä heitä yhdistää kiinnostus kokeelliseen liikkuvaan kuvaan kaupallisen elokuvan ja kuvataiteen valimaastossa.

Näyttelyä ovat tukeneet:

AVEK
Taiteen edistämiskeskus
Suomen Kulttuurirahasto
Alfred Kordelinin säätiö
VISEK
Suomalais-norjalainen kulttuurirahasto

Yhteistyössä: Pro Av Saarikko

Tapahtuma-ajat: 

Ajalla 8.1.–31.1.

  • ma klo 12–17
  • ti klo 12–17
  • ke klo 12–17
  • to klo 12–17
  • pe klo 12–17
  • la klo 12–17
  • su klo 12–17

Tapahtumapaikka: 

Galleria Forum Box

Sijaintikunta: 

Helsinki

Käyntiosoite: 

Ruoholahdenranta 3A

Postinumero: 

00180

Postitoimipaikka: 

Helsinki

Puhelinnumero: 

050 524 1781

WWW-osoite: 

Tapahtuman lisätiedot: