Grönlund-Nisunen & Ivana Franke: Imminence

Helsinki | Galerie Anhava

Galerie Anhavalla on ilo avata tiloissaan uusi näyttely, Imminence, joka esittelee taiteilijakaksikko Tommi Grönlundin ja Petteri Nisusen sekä kuvataiteilija Ivana Franken teoksia. Taiteilijoita yhdistää kokeellinen ote taiteen tekemiseen, ja heidän työstään huokuu kiinnostus luonnontieteisiin ja arkkitehtuuriin. Kuten näyttelyn nimestä voi jo päätellä, näyttelyssä esillä olevat työt kytkeytyvät juuri tapahtumaisillaan olevaan asiaan tai olotilaan. Näyttely tarjoaa katsojalle Grönlund–Nisunen-kaksikon ja Franken itsenäisesti tekemiä uusia teoksia, minkä lisäksi taiteilijat ovat toteuttaneet yhteistyössä installaatioteoksen.

Tommi Grönlund (s. 1967) ja Petteri Nisunen (s. 1962) tunnetaan teknologiaa, kinetiikkaa ja ääntä yhdistävistä teoksistaan. Taiteilijat käyttävät työskentelyssään monenlaisia teknologioita ja materiaaleja, ja heidän teoksensa vetoavat katsojan kuulo-, tunto- ja näköaisteihin – usein kaikkiin näistä samanaikaisesti. Ivana Franke (s. 1973, Zagreb) on puolestaan Berliinissä asuva ja työskentelevä kuvataiteilija. Hän pureutuu valoa käsittelevissä tutkielmissaan havaintokykymme rajoihin, ja hänen teoksensa liikkuvat tietoisuuden ja ympäristön välisellä rajapinnalla.

Imminence on Grönlund–Nisunen-taiteilijaparin ja Franken yhteistyössä luoma suurikokoinen installaatio. Teos on valmistettu läpinäkyvistä, virtaavalla vedellä täytetyistä lasiputkista. Hentorakenteiset putket on kytketty toisiinsa kyynärpään muotoisilla liitoksilla, ja ne kulkevat tilassa ylös ja alas, vasemmalle ja oikealle, ikään kuin pitkänä, läpinäkyvänä viivana, joka matkaa kolmiulotteisen x-y-z-koordinaatiston halki. Lasiputkien kiiltävän hauras materiaali luo kliinisen vaikutelman, jota täydentävät rakennelman läpi tasaisesti soljuva vesi sekä matalaan siniääneen perustuva äänimaisema. Teoksen aikaisempi versio on ollut esillä Kroatian Rijekassa syksyllä 2019, jossa se oli osa Rijekan modernin ja nykytaiteen museon järjestämää, Euroopan kulttuuripääkaupunki 2020 -ohjelman yhteydessä toteutettua tapahtumaa.

Ivana Franken teokset Stellar Cluster 421 ja Knowledge of Fireflies III ovat esillä Galerie Anhavan Underground-salissa. Teokset koostuvat pienten valopisteiden muodostamasta sekalaisesta joukosta, joka liitää verkkaisesti pimeän huoneen halki. Pisteet liikkuvat eri suuntiin hallitsemattomasti, ja kun katsoja lähestyy niitä, hän havaitsee yhtäkkiä olevansa keskellä pienoisuniversumin halki kiitävää tähtisadetta tai ennakoimattomasti poukkoilevaa kiiltomatoparvea. Valoon perustuvien teosten lisäksi näyttelyssä on esillä Franken tuottama sarja yksityiskohtaisia lyijykynäpiirustuksia ja vedoksia, jotka perustuvat tasasivuisiin geometrisiin kappaleisiin, polytooppeihin.

Grönlund–Nisunen-taiteilijakaksikon kattava yksityisnäyttely Flow with Matter on parhaillaan esillä Minshengin taidemuseossa, Shanghaissa. Taiteilijat ovat osallistuneet mm. São Paulon, Venetsian ja Moskovan biennaaleihin, Jokohaman triennaaliin sekä Manifesta 1 -tapahtumaan Rotterdamissa. Heidän yksityisnäyttelyitään on järjestetty esimerkiksi Kuntsin modernin taiteen museossa Vaasassa (2018), Zagrebin nykytaiteen museossa (2017), Kunsthalle Helsingissä (2017), Esther Schipper -galleriassa Berliinissä (2013) sekä Galleri Andréhn-Schiptjenkossa (2007) ja Moderna Museetissa Tukholmassa (2004). Grönlund–Nisunen-kaksikko on osallistunut myös lukuisiin kansainvälisiin ryhmänäyttelyihin, kuten Yuz Museum Shanghaissa järjestettyyn Myth/History II -näyttelyyn (2015) sekä Luxembourgin Mudam-galleriassa pidettyyn And Yet it Moves -näyttelyyn (2015). Taiteilijakaksikolle on myönnetty työstään monia huomionosoituksia, joista esimerkkeinä mainittakoon Suomen valtion taidepalkinto (2001) sekä Maailman kulttuurineuvoston myöntämä Leonardo da Vinci World Award of Arts -palkinto (2013).

Ivana Franke on Berliinissä asuva ja työskentelevä kuvataiteilija. Hänen teoksensa Resonance of the Unforeseen on parhaillaan esillä Yokohama Triennale 2020 -tapahtumassa, jossa se peittää kaupungin taidemuseon koko julkisivun. Franke edusti Kroatiaa Venetsian 52. biennaalissa teoksellaan Latency sekä Venetsian 9. arkkitehtuuribiennaalissa yhteisteoksella Frameworks. Hänen yksityisnäyttelyistään ja projekteistaan voidaan nostaa esiin esimerkiksi Limits of Perception Lab. Your Country of Two Dimensions is Not Spacious Enough (Berliini, Savvy Contemporary -galleria, 2020), Retreat into Darkness. Towards a Phenomenology of the Unknown (Berliini, Schering Stiftung Project Space, 2017) sekä Perceptual Drift (Galaxies in Mind) (Zagrebin nykytaiteen museo, 2017). Franken muista aiemmista projekteista mainittakoon esim. Disorientation Station (Shanghain 11. biennaali, 2016), Seeing with Eyes Closed (Peggy Guggenheim, Venetsia, 2011; Deutsche Guggenheim, Berliini, 2012) ja Full Empty Space (MoMA P.S.1, 2001). Franke on osallistunut myös lukuisiin ryhmänäyttelyihin, esim. MACBA (Barcelona, 2018), Hamburger Bahnhof (Berliini, 2017), Deichtorhallen (Hampuri, Samlung Falckenberg, 2016), Neue Nationalgalerie (2014) ja Manifesta 7 (2008).

Tapahtuma-ajat: 

Ajalla 3.10.–25.10.

  • ti klo 11–17
  • ke klo 11–17
  • to klo 11–17
  • pe klo 11–17
  • la klo 12–16
  • su klo 12–16

Tapahtumapaikka: 

Galerie Anhava

Sijaintikunta: 

Helsinki

Käyntiosoite: 

Fredrikinkatu 43

Postinumero: 

00100

Postitoimipaikka: 

Helsinki

Puhelinnumero: 

09-669 989

Sähköposti: 

galerie@anhava.com

Tapahtuman lisätiedot: