Tapahtuma ei ole enää voimassa.

Niklas Ingelius: Garden in Motion - maalauksia

Helsinki | tm•galleria
Niklas Ingelius: Flowerfield II, öljy kankaalle,92 cm x 81 cm, 2020
Niklas Ingelius: Flowerfield II, öljy kankaalle,92 cm x 81 cm, 2020

Niklas Ingelius valmistaa maalauksia kerros kerrokselta siten, että yhdessä teoksessa saattaa olla kymmenenkin maalattua läpimenoa. Häntä kiinnostaa kuvioiden muodostuminen maalauksiin lukuisten toistuvien ohuiden kerrosten kautta.

Näyttelyn nimi Garden in Motion tulee ranskalaisen puutarha-arkkitehdin Gilles Cleméntin teoriasta Le Jardin en mouvement, liikkeessä oleva puutarha. Clement määrittää puutarhan olevan yhdistelmä maisemaa ja ympäristöä. Maisema on henkilökohtaisen katseen alainen ja sen rajoittama kokonaisuus, kun taas ympäristö on luonnon omista mekanismeista koostuva orgaanisten prosessien rihmasto, josta maisema myös rakentuu. Puutarha koostuu näistä molemmista: siinä on sekä katseen alainen maisema, että luonnon prosessien funktionaalisuus. Puutarha on siis maisemasta rajattu alue, jossa kasvaa valikoima kasveja. Clémentin teoriassa, jos jokin kasvi alkaa levitä ja vallata elintilaa muilta puutarhan kasveilta, sen annetaan tapahtua. Hänen puutarhansa on jatkuvasti muutoksessa, liikkeessä, sekä sidoksissa ympäristössä tapahtuviin muutoksiin ja luonnon omiin prosesseihin.

tm•galleriaan tulevat maalaukset Ingelius on toteuttanut pitkäkestoisen työskentelyn kautta. Hän luonnehtii itseään tässä suhteessa prosessimaalariksi. Hän kertoo: “Pidän siitä, että kuvat muodostuvat hitaasti useista läpikuultavista ja päällekkäin ja limittäin maalattavista öljyvärikerroksista, jotka ovat syntyneet maalin työstön ja maalaamiseen käytetyn ajan myötä. Nämä maalatut kerrokset ovat vuorovaikutuksessa aiemmin maalattuihin tasoihin, joka saa kuvassa aikaan liikettä”. Käytännön toteuttaminen on Ingeliuksen teoksissa sidoksissa päivittäiseen työrytmiin ja työhuoneella vietettyyn aikaan. Koko maalauksen kaava on useimmissa töissä ennalta suunniteltu ja teoksia on hänellä samanaikaisesti työn alla useita. Ingeliuksen maalaamat aiheet voivat liittyä väriin, muotoon, tasojen suuntaan tai edellisten erilaisiin yhdistelmiin. Maalattava kuva elää prosessin edetessä ja lopputulos on jotakin ennakoimatonta. Tässä suhteessa maalaukset tuovat mieleen Gilles Clémentin puutarhan. Ne ovat ympäristöstä rajattuja kappaleita, johon maalari on työstänyt siveltimellä väristä oman puutarhansa.

Hitaan prosessin Ingelius linkittää myös orgaaniseen maailmaan ja sen systeemeihin. Maalauksissa esiintyvät rakenteet, viiva ja väri, eivät seuraa odotettua mekaanista logiikkaa vaan ovat eleiltään orgaanisia. Niiden geometriset linjat eivät kulje suoraan vaan ne seuraavat käden ja kehon liikkeitä. Orgaanisella jäljellä on linkki myös teoksissa esiintyvään optiseen efektiin. Ingelius pohtii voiko käden tuottamaa epäsäännöllistä liikettä verrata esimerkiksi razzle-dazzle camouflage kuviointiin sekä autostereogrammi-kuviin. Maalauksissa tapahtuva optinen liike toimii eri tasoissa ja kerroksissa vaihtelevuuden sekä muotojen toistamisen kautta. Systemaattisen liikkeen epätasaisuus on päällisin puolin hienovaraista ja loppujen lopuksi melko huomaamatonta. Maalauksen useat kerrokset yhdenmukaistavat pintaa, mutta todellisuudessa yksikään kohta ei ole toisen kanssa samanlainen.

Tapahtuma-ajat: 

Ajalla 24.2.–14.3.

  • ti klo 11–17
  • ke klo 11–18
  • to klo 11–17
  • pe klo 11–17
  • la klo 11–16
  • su klo 12–16

Tapahtumapaikka: 

tm•galleria

Sijaintikunta: 

Helsinki

Käyntiosoite: 

Erottajankatu 9 B

Postinumero: 

00130

Postitoimipaikka: 

Helsinki

Puhelinnumero: 

09 6811 0515

Tapahtuman lisätiedot:

Yhteystiedot: 

Katariina Lager, p. 0447220735, tmgalleria@painters.fi

Lippujen hinnat: 

-

Järjestäjä: