Tapahtuma ei ole enää voimassa.

Salla Tykkä, Europe – Europa

Helsinki | Galerie Anhava

Salla Tykän uusi liikkuvan kuvan teos, Europe – Europa, tarkastelee tekijän valtaa ja vastuuta. Galerie Anhavassa ensiesityksensä saavassa teoksessa Tykkä kääntää kameran ja katseen kohti vanhenevaa kirjailijaa ja tämän kirjoittamaa pienoisromaania, joka ammentaa aiheensa molempien taiteilijoiden lähihistoriasta ja heidän aiemmasta kohtaamisestaan.

Tykän elokuva perustuu niin ikään näihin todellisiin tapahtumiin ja luo niistä uuden tulkinnan. Sen keskeisiä kysymykset ovat: voiko toisen sukupuolen kokemuksista puhua ja miten käyttää omaa ääntä?

Europe – Europa on kudelma vuosien 2017-2020 välisenä aikana syntyneistä kuva- ja äänitallenteista ja siinä limittyvät elokuvakerronnan eri keinot. Tykän käsikirjoittamat ja yhdessä kirjailijan sekä näyttelijä Saija Lentosen kanssa toteutetut kohtaukset nousevat kirjailijan tekstistä ja asettuvat sitä vastaan. Näiden kohtausten rinnalla dokumentaarinen kuva- ja äänimaailma vievät katsojan lähelle arkisia tilanteita ja tiloja, joissa Tykkä ja kirjailija kohtaavat toisensa yhä uudelleen. Nämä tallenteet sekä käsikirjoitetut kohtaukset käsittelevät kuvaamista, sukupuolittunutta katsetta ja kieltä eri tavoin.

Rinnastamalla kahden tekijän teokset, kirjailijan ja omansa, Tykkä näyttää, että tavat, joilla ymmärrämme, kuvaamme ja tallennamme maailmaa, muuttavat ja rakentavat sitä, ja siksi niillä on merkitystä.

Teos kuljettaa katsojaa pienessä kylässä kukkuloiden keskellä. Paikat ja interiöörit toistuvat, vuodenaika pysyy samana. Viipyilevät kuvat täyttyvät monin paikoin aamun kirkkaasta valosta, kamera panoroi kumpuilevia maisemia. Kuvausryhmä esiintyy ajoittain kuvassa.

Teos ei kerro, vaan näyttää yhden kokemuksen maailmasta.

Salla Tykkä valmistui Kuvataideakatemiasta Helsingissä vuonna 2003. Hänen teoksia on nähty laajasti useissa yksityis- ja ryhmänäyttelyissä Suomessa ja ulkomailla. Lisäksi Tykän elokuvia on esitetty monilla kansainvälisillä elokuvafestivaaleilla. Viimeisimpiä yksityisnäyttelyitä ovat "Salla Tykkä" Wäinö Aaltosen museossa (2019), "Short Titles" Ludwig Museumissa, Budapestissa (2018–2019) ja "Salla Tykkä" M - Museum Leuven (2016). Viime vuosina Tykkä on osallistunut lukuisiin ryhmänäyttelyihin, muun muassa MOMENTUM10, Moss (2019), Denver Art Museum (2017), Kunsthalle Stavanger (2017) ja Museum of Contemporary Art mac, Marseille (2017). Vuonna 2016 Tykkä palkittiin mediataiteen AVEK-palkinnolla. Hänen teoksensa Giant sai vuonna 2014 Canon Tiger Award -palkinnon Rotterdamin kansainvälisellä elokuvafestivaalilla. Vuonna 2001 Harald Szeemann valitsi Tykän Venetsian biennaalin päänäyttelyyn.

Salla Tykän teoksia on lukuisissa suomalaisissa ja ulkomaisissa kokoelmissa, joihin lukeutuvat muun muassa The Art Institute of Chicago, Helsingin taidemuseo HAM, Herbert F. Johnson Museum of Art, New York; Museum Boijmans van Beuningen, Rotterdam; Collection Lambert, Avignon; Centre Pompidou, Paris; Nykytaiteen museo Kiasma,Helsinki; Jumex Collection, Mexico City; Herbert F. Johnson Museum of Art, Ithaca, NY; Louisiana Museum of Modern Art ja National Gallery of Australia, Saastamoisen säätiö, Suomen valokuvataiteen museo ja FMAC, Geneve.

Tapahtuma-ajat: 

Ajalla 26.11.–20.12.

  • ti klo 11–17
  • ke klo 11–17
  • to klo 11–17
  • pe klo 11–17
  • la klo 12–16
  • su klo 12–16

Tapahtumapaikka: 

Galerie Anhava

Sijaintikunta: 

Helsinki

Käyntiosoite: 

Fredrikinkatu 43

Postinumero: 

00100

Postitoimipaikka: 

Helsinki

Puhelinnumero: 

09-669 989

Sähköposti: 

galerie@anhava.com

Tapahtuman lisätiedot: