Terike Haapoja: Muusa – keskusteluja taiteesta ja rakkaudesta

Helsinki | Galleria Forum Box

Terike Haapojan keskustelukumppaneina Eija-Liisa Ahtila, Pauliina Feodoroff, Newton Harrison, Jenni Laiti, Zoltan Popovits, Samuli Putro ja Kristian Smeds.

"Mietin mitä haluan sanoa tästä näyttelystä. Suunnittelin jotakin ihan muuta, jotakin biopolitiikkaa käsittelevää, mutta pandemia teki yhdellä pitkällä lyönnillä räikeän näkyväksi kuinka kapitalismi, rodullistaminen ja ei-inhimillisen maailman riisto ovat kytkeytyneet yhteen. Kuten Pauliina Feodoroff yhdessä kesäisessä keskustelussamme totesi, ehkä tsunamin iskiessä ei ole oikea aika veistää marmorista siitä kuvaa. Kaikki näkevät aallon jo.

Pandemia on hiljainen tsunami, sukua antibioottiresistanssin ja lajien sukupuuton kaltaisille hitaille katastrofeille jotka etenevät ei-missään ja silti kaikkialla. Pandemia myös vahvistaa ja raaistaa sitä kaikkein hiljaisinta tsunamia, teollisessa kapitalismissa elämisen yksinäisyyttä ja erillisyyttä ja sen seurauksena leviävää itsetuhoisuutta ja mielenterveysongelmia.

Biologisten, ekologisten ja sosiaalisten ongelmian taustalla vaikuttaa maailmankuva jonka perustana on yhteyksien katkominen sekä ihmisten välillä että näiden suhteessa toisiin olentoihin ja maahan tuotantotehokkuuden edistämiseksi. Jos neoliberalismin objekti on häkkiin laitettu, on neoliberalismin subjekti itsenäinen, luova ja omillaan pärjäävä, ikään kuin ajatuksemme ja muut tuotoksemme syntyisivät ilman materiaalisia ja henkisiä yhteyksiä. Taiteilija onkin neoliberalismin näkökulmasta mallikansalainen, oman elämänsä yksityisyrittäjä, markkinoiden aalloilla surffaava luova nero.

Jos tämä vuosi on mitään meille opettanut, niin kuinka paljon tarvitsemme toisiamme. Olemme riippuvaisia toisistamme materiaalisesti ja henkisesti: ilman kehollista, emotionaalista ja älyllistä kytkeytymistä toisiimme me näännymme. Taide ei synny yksin, eikä tyhjästä: kaikki se, minkä kanssa elämme ja vuorovaikutamme puhuu taiteessamme. Mietin äskettäin mitä sana rakkaus itse asiassa merkitsee: ajan tekemistä, tärkeäksi nostamista, läsnäolemista, huomion antamista. Ilman näitä se on vain sana. Nämä määreet voisivat yhtä lailla kuvata poliittista toimintaa: rakkautta ja politiikkaa yhdistää tämä tekojen tasolla sitoutunut suhde maailmaan ja sen toisiin.

Yksityisnäyttelyn sijaan halusin antaa tämän näyttelyn tarjoaman tilan yhteyksien vahvistamiselle, ja kutsuin identiteelleni ja ajattelulleni tärkeitä taiteilijoita ajattelemaan kanssani. Videoteosten ja äänitteiden muodossa tallennetut dialogit käsittelevät taiteen suhdetta rakkauteen, ikuisuuteen, ei-inhimilliseen maailmaan ja aktivismiin. Näyttely on rakkaudenosoitus yhdessä ajattelemiselle ja yhdessä kasvamiselle."
– Terike Haapoja

Läs mer på svenska: https://forumbox.fi/sv/exhibition/terike-haapoja-2/
Read more in English: https://forumbox.fi/en/exhibition/terike-haapoja-3/

Samaan aikaan Mediaboxissa: Anna Nykyri: Passing by – kolme lyhytelokuvaa poikkeavalta ajalta. https://forumbox.fi/exhibition/anna-nykyri/

Julkisivussa: Pauliina Turakka Purhonen – HERBARIUM 2020, Skogstorp, Veckjärvi

Tapahtuma-ajat: 

Ajalla 13.11.–5.12.

  • ti klo 12–17
  • ke klo 12–17
  • to klo 12–17
  • pe klo 12–17
  • la klo 12–17
  • su klo 12–17

Tapahtumapaikka: 

Galleria Forum Box

Sijaintikunta: 

Helsinki

Käyntiosoite: 

Ruoholahdenranta 3A

Postinumero: 

00180

Postitoimipaikka: 

Helsinki

Puhelinnumero: 

050 524 1781

WWW-osoite: 

Tapahtuman lisätiedot: