Alastomat & puetut − Teoksia Riihimäen taidemuseon kokoelmista

Riihimäki | Riihimäen taidemuseo
Kosti Meriläinen: Alaston, 1911. Riihimäen taidemuseo, Tatjana ja Pentti Wähäjärven kokoelma.
Kosti Meriläinen: Alaston, 1911. Riihimäen taidemuseo, Tatjana ja Pentti Wähäjärven kokoelma.

Taiteessa kiinnostuksen pääkohteena on aina ollut ihminen: puettuna, pukeutuneena tai alastomana. Ihmisvartalon kuvaus on kuulunut keskeisenä myös taiteen opiskeluun. Taidekouluissa ja ateljeissa on piirretty ja maalattu alastonmalleja ja henkilötutkielmia. Tällaiset teokset ovat ilmentäneet aina jotakin eri aikakausien kauneusihanteista, vallitsevista normeista ja taiteen tavoitteista.

Pukeutumalla ihminen voi olla hyvinkin alaston. Luemme merkityksiä vaatteista ja asusteista ja tulkitsemme mitä kukin niillä haluaa viestittää. Myös taideteokset on puettu merkityksillä. Muotokuvissa puku, asu ja asusteet samoin kuin kuvausmiljöökin pienine detaljeineen kertovat niin kantajansa statuksesta, ajan muodista ja tyylistä kuin aikakaudesta ja sen kuvauskonventioista yleensä. Teokset kokonaisuudessaan paljastavat jotakin myös tekijästään, taiteilijasta itsestään ja hänen suhteestaan kuvattavaan.

Riihimäen taidemuseon näyttelyssä Alastomat & puetut - Teoksia Riihimäen taidemuseon kokoelmista (4.9.2021-17.4.2022) on esillä alastontutkielmia ja henkilötutkielmia hienoine pukuineen ja näyttävine hattuineen. Näyttely tarjoaa kuvakulman teemaan Riihimäen taidemuseon kokoelmien, pääasiassa 1900-luvun alkupuoliskolle ajoittuvien maalausten, veistosten ja grafiikantöiden kautta.

Esillä on teoksia mm. Hugo Backmanssonilta, Eva Baggelta, Gunnar Finneltä, MattiHauptilta, Ester Heleniukselta, Kosti Meriläiseltä, Ingrid Ruinilta, Helene Schjerfbeckiltä, Louis Sparrelta, Ville Vallgrenilta, Dora Wahlroosilta ja Anders Zornilta. Kaikkiaan esillä on satakunta teosta. Teokset kuuluvat pääosin Riihimäen taidemuseon Tatjana ja Pentti Wähäjärven kokoelmaan

Tapahtuma-ajat: 

  • 4.9.–17.4.2022

Tapahtumapaikka: 

Riihimäen taidemuseo

Sijaintikunta: 

Riihimäki

Käyntiosoite: 

Temppelikatu 8

Postinumero: 

11100

Postitoimipaikka: 

Riihimäki

Puhelinnumero: 

019 758 4124

Sähköposti: 

taidemuseo@riihimaki.fi

WWW-osoite: 

Tapahtuman lisätiedot:

Yhteystiedot: 

taidemuseo@riihimaki.fi, p. 040 330 4124

Lippujen hinnat: 

7 / 3,50 €